Mineralvann, hva er det?

Mineralvann er den vanligste betegnelsen på kullsyreholdige drikker laget av vann. Dette er en kalorifri og oppfriskende måltidsdrikk.

Kullsyreholdig vann er den perfekte måltidsdrikk og kan kjøpes enten med eller uten smak. Smaksatt mineralvann har ofte en smak av en eller flere frukter. Gjennom å bytte smak behøver man aldri gå lei av dem, men man kan alltid nyte godt mineralvann.

Mineralvann har i utgangspunktet ingen kalorier, ingen kunstige søtningsmidler eller farge­stoffer. Det er rett og slett kullsyreholdig vann, som gjerne er smaksatt med frukt­aromaer.

Man kan også lage sitt eget mineralvann i en brusmaskin, og gjerne tilsette smak til denne. Kjente brusmaskiner er Wassermaxx og Sodastream (Soda Club), men det finnes også flere. Det blir også stadig mer populært å bygge inn avanserte maskinerier i kjøk­­kenet, ordentlige serveringsanlegg for avkjølt kullsyreholdig vann. Dette er dyrt, med priser fra kr 15 000 for et profesjonelt anlegg; men kullsyren til et slikt anlegg er billig, med store flasker på tre-fire kilo, og med et forbruk på bare seks til åtte gram pr liter mineralvann. Dette gjør at kiloprisen på kullsyren blir svært billig, noe som resulterer i at liters­prisen på mineralvannet ender opp i noen få øre. Med en brus maskin med kullsyre­flasker på de normale 425 grammene koster mineral­vannet gjerne kr 1,50 per liter. Kjempe­billig sammenlignet med kjøpebrus, men i de store flaskene blir kullsyren virkelig billig.

Det finnes billigere maskiner som gir kullyreholdig vann i en kran. Disse bruker mindre patroner med kullsyre, og kjøler ikke ned vannet før de setter til kullsyren. Før man kjøper en slik bør den testes nøye og flere ganger for å sjekke at den til­setter tilstrekkelig kullsyre.

Om selgeren av slike maskiner snakker om ”lett kullsyreholdig vann” skal man være forsiktig og i hvert fall teste maskinen grundig. Det må være mulig å tilsette nok kullsyre til at det passer for hele familien, ellers vil maskinen gå ubrukt.