Wassermaxx brusmaskin

Bordmodell fra AGA. Wassermaxx finnes i tre modeller, men egentlig er dette den samme maskinen i tre ulike farger og to ulike materialer. Den dyreste er i rustfritt stål, og dette er selvfølgelig også den peneste. Dessuten kommer den i rødt og i hvitt, en smakssak.

AGA’s egen kullsyreflaske er på 425 gram, og det vanlige ”Må fylles av AGA”-maset for å skremme bort andre foretak følger med.

Wassermaxx er en bra brusmaskin, men pakningen i kapselen løsner hele tiden, til stor irritasjon. AGA påstår at dette er for at den skal kunne vaskes i maskin. Glemmer man å kon­trollere at denne pakningen ligger på plass, og så setter i gang med blanding og miksing, får man fort en overraskelse med mineralvann som spruter over alt.

Dette er en ganske god maskin, men Soda streams beste gir mer kullsyre (CO2), for dem som liker det. AGA påstår at man får 60 liter på en kullsyrefylling, men etter både egen erfaring og det svenske konsumentverkets test er nok det virkelige resultatet nærmere 55 liter, ca 7,7 gram pr liter. Dette fordi man slipper ut en del overtrykk som finnes i tomrommet over vannet. In-line-systemer klarer seg med mellom fem og syv gram pr liter.

Akkurat som hos Sodastreams selgere veies flasken heller ikke her når man kjøper den. Jeg skal selv skaffe en vekt og veie flaskene og sjekke denne mot vekten som er skrevet på. Får jeg flasker med for lite kullsyre så skal jeg poste det.

Som skandinav føler man en viss stolthet over AGA, det er bare så synd at de har valgt samme spor som Sodastream. At man som produsent av en brusmaskin også vil selge kullsyren er selvfølgelig, men hvorfor må den være så unødvendig dyr? Hvor­for ikke ta opp kampen mot Sodastream og også fylle dere kullsyreflasker? AGA skremmer man ikke så lett, men det er tydelig at de har valgt maxprislinjen i stedet for å gjøre en innsats for miljøet og for konkurransen. AGA kunne godt plassert ut fylle­stasjoner hos butikkene og slik blitt et forbilde på miljøfronten.

Gjennom sin maxprislinje frister AGA markedet til konkurranse, og kan nok få en ketchupeffekt her. Gjennom å sette mer fornuftige priser ville AGA kunne tatt markeds­andeler og samtidig økt totalmarkedet, mye.

Den store gevinsten for AGA ligger i å selge kullsyre, ikke i å selge brusmaskinen. Brus­maskinen kunne de delt ut gratis uten at det hadde kostet dem noe. Ved f.eks. å selge klippekort på ti-femten kullsyrefyllinger kunne man gitt med 1000 kroners Wassermaxx’er på kjøpet. AGA’s kullsyre er et biprodukt fra produksjonen av Absolut Vodka, og blir dermed tilnærmet gratis. Det som koster blir fylling og transport, men også transportkostnadene er lave ettersom kullsyreflaskene er laget av aluminium.